Anställningsintervju

anställningsintervju

Kom i tid

Se till att komma i god tid. Det ger ett bra första intryck av dig för rekryteraren. Du får också en chans till en bra och lugn start och kan samla din inför din anställningsintervju. Se till att du vet vem du ska träffa, det visar att du är förberedd. Om du skulle bli sen, ring innan och be om ursäkt för förseningen när ni ses.

Anpassa klädseln

Anpassa klädseln till det företag du besöker. Klä hellre upp dig en aning än tvärtom. Det signalerar att du tar intervjun på allvar. Men viktigast är ändå att du känner dig bekväm i kläderna. Tänk på första intryck. Hälsa trevligt med ett stadigt handtag och se personen du träffar i ögonen.

Förberedelser

Första intrycket är viktigt. Minst lika viktigt är att du är förberedd på resten av din anställningsintervju. En anställningsintervju är din chans att få veta mer om tjänsten och visa rekryteraren varför du är rätt person. Vad är utmärkande bland dina tidigare erfarenheter? Vilka av dina personliga egenskaper tror du skulle komna extra bra till pass för tjänsten du söker? Förbered dig så att du har bra och konkreta exempel som styrker dina påståenden. Det gör att du kommer känna dig mer avslappnad under din anställningsintervju.

Var påläst och konkret

Läs in dig på den aktuella jobbannonsen. Där ser du vilka egenskaper företaget värdesätter och kan fundera på konkreta exempel. Var tydlig och saklig i dina svar. Undvik att sväva ut att bli långrandig. Det kan uppfattas som att du är osäker eller har något att dölja. Det gör det också svårt att uppfatta om du har eftersökta kompetenser. Lyssna på frågan och besvara den efter bästa förmåga och med konkreta exempel. Ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens fråga. En stunds tystnad kan i många fall vara bättre än att du ger ett ogenomtänkt svar. Att du kan hantera tystnad visar också att du känner kontroll över situationen vilket ger ett avslappnat och självsäkert intryck under din anställningsintervju.

Tänk igenom dina styrkor och svagheter

Framhäv dina styrkor men var också ödmjuk inför dina svagheter. Alla har svagheter, det gäller bara att vara medveten om dessa och försöka att jobba med dem. Detta är någonting som allt som oftast tas upp under intervjun, så tänk redan innan ut vilka styrkor du har och vilka egenskaper du skulle vilja utveckla. Läs vidare om vanligt förekommande intervjufrågor.

Ge konkreta exempel under din anställningsintervju

När rekryteraren frågar om riktiga exempel från dina tidigare arbetslivserfarenheter t.ex. ”ge exempel på ett eget initiativ du tagit på ett tidigare jobb”, tänk efter noga och kom ihåg att det är bättre att ge exempel på ett mindre initiativ än inget alls. Det är många som går på anställningsintervju som inte tror att mindre exempel räknas, men för en rekryterare är alla detaljer viktiga för att få en helhetsbild av vem du är.

Var avslappnad

Försök att slappna av under din anställningsintervju. Tänk på att personen som intervjuar är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar bara att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett bra intryck. Kom ihåg att alla kan göra misstag under en anställningsintervju eller säga saker som kan uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Det är helt okej att skratta bort nervösa misstag. Gör du det, bara ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade.

Förbered dig ytterligare inför din anställningsintervju och läs vidare om vanliga intervjufrågor.