Stora kostnader
Vissa anser att det är dyrt att rekrytera. Att göra en felrekrytering kan däremot stå företagen väldigt dyrt, säger Lars Björk, VD på Addilon.
En felrekrytering beräknas kostar minst 700 000 kr, enligt en undersökning som revisionsföretaget PWC gjort bland småföretagare med 10-100 anställda för några år sedan. Det är direkta eller indirekt kostnader i form av annonsering, avsatt tid till intervjuer, förhandlingar, internutbildning, handledning, kundförluster etc. Vid en felrekrytering är dessa pengar bortkastade och hela processen får göras om. Att göra en felrekrytering kostar alltså minst 10 gånger mer än att anlita ett professionellt rekryteringsföretag. Det är dock väldigt dyrt säger Lars.
Omätbara kostnader
En felrekrytering innebär även den mentala påfrestningen av att ha en person i organisationen om inte fungerar tillfredställande, samarbetssvårigheter mer övriga personer i organisationen, medarbetare som slutar pga. dålig stämning eller ledarskap och den smärtsamma processen att avveckla personen. Är det en chef eller nyckelperson är notan troligtvis ännu högre säger Lars.
Högpresterande personer
Skillnaden med att rekrytera en högpresterande person jämfört med en person som presterar mediokra resultat tar ofta tid att upptäcka, fortsätter Lars. Vi har lysande exempel på företag vi rekryterat åt och som verkligen gjort skillnad. Ett exempel är en kund som rekryterade en teknisk säljare till ett av bolagen i koncernen. Det visade sig snabbt att personen hade ytterligare växlar att sätta in. Idag är personen VD för ett bolagen i koncernen.
Tydlig process
Med hjälp av en tydlig process för rekryteringen och en professionell rekryterare minimeras risken för att en felrekrytering sker. Grundarbetet består av att göra en ordentlig kravprofil som omfattar både yrkesmässiga och personlighetsmässiga kvalifikationer. Kravprofilen A och O. Här gäller det att vara väldigt tydlig med vad som är skallkrav och ”nice to have”. Är det ett krav med högskoleexamen, ska det tydligt framgå att det är ett krav. Är det viktigt med minst 5 års erfarenhet eller kan man tänka sig en kandidat som är nyexaminerad? Var tydligt redan från början och sätt ribban på rätt nivå. Det sparar tid för alla inblandade och sätter ribban på förväntningarna på rätt nivå. säger Lars.
Validitet – mät det som ska mätas
I kravprofilen är det viktigt att definiera vilka kompetenser och motivationsfaktorer som är viktiga för tjänsten. Vi upplever ofta att kunder initialt vill ha Superman/Superwoman. Dessa personer existerar endast på filmduken säger Lars. Efter djupare analys framträder en mer mänsklig kravprofil där vi fokuserar på de kompetenser och motivationsfaktorer som är kritiska faktorer för tjänsten. När vi sedan har kandidater kan vi mäta dessa med personlighets- och motivationsformulär samt olika tester. Självklart säger inte de allt om kandidaten, men det ger ett underlag för djupintervju. Att ha förmåga att tolka dessa instrument kombinerat med fingertoppskänsla gör skillnad, tillägger Lars.
Ta professionell hjälp
Varför ska man då ta hjälp? Genomför man inte rekryteringar dagligen, är risken betydligt större för att det blir en felrekrytering eller att man får en kandidat som inte fullt motsvarar det man söker. Vi anser att man ska fokusera på det man är bra på och överlåta arbetet på en professionell rekryterare, avslutar Lars.
Här är några av fördelarna med att ta professionell hjälp:
- Spara tid
- Professionellt bemötande av kandidater
- Fokus på kärnverksamheten
- Slippa administration
- Kandidater som bättre matchar kravprofil
- Objektiv bedömning
- Marknadsföring av företaget
- Branschkompetens
- Nöjd-Kund-Garanti
Läs mer om hur Addilon rekryterar.
Offert
Skicka in din förfrågan om offert för Rekrytering så kontaktar vi dig inom 8 timmar.
Du kan också ringa oss på 010 – 207 01 50 eller boka in ett digitalt möte direkt här.