Förberedelse för en jobbintervju är A och O. Det ökar dina chanser till att få drömjobbet, minskar din nervositet och gör att du upplevs som genuint intresserad av företaget och tjänsten.
Läs på om företaget och tjänsten
Förbered dig genom att ta reda på så mycket som möjligt om företaget. Läs på hemsida om företagets affärsidé, värderingar, historia, kunder, tjänster och produkter etc. Studera företagets ekonomiska utveckling. På www.allabolag.se kan du se företagets övergripande historik och även beställa årsredovisningar för djupare analys.
Berätta om dig själv
Att kunna berätta om sig själv är viktigt. Förbered en kort och lång version, beroende på hur mycket tid du ges att berätta. Här är det viktigt att framföra det som är relevant för tjänsten, men även kunna berätta om vem du är privat. Saker som är värt att lyfta fram är din familjesituation, fritidsintressen, viktiga vägval i livet, saker som du lyckats med etc.
Förbered svar på vanliga frågor
Vissa frågor är återkommande så det är bra att förbereda svar på dem. Varför söker du denna tjänst? Vilka är dina styrkor och svagheter? Vad kan du bidra med? Vad vet du om företaget? Förbered dig på svar och att även kunna utveckla och exemplifiera. Är du resultatorienterad kan du berätta om hur du inspireras av mål och i vilken mån du nått eller överträffat dem. När har du inte nått dem och i sådant fall varför?
Förbered egna frågor
Att ha relevanta frågor om tjänsten visar att du är intresserad och vill veta mer. Här gäller det att ha en balansgång så att du inte uppfattas som för påträngande. Generella frågor tas lämpligast i samband med intervju hos rekryterare och mer detaljerade frågor om du går vidare till intervju hos företaget.
Eventuella luckor i CV
Om du har luckor i ditt CV är det bra att ha förklaringar till dessa. Det kan vara föräldraledighet, arbetslöshet, resa, sjukdom eller annat som gjort att du inte kunnat arbeta. Var ärlig. Sanningen kommer fram i slutändan i samband med referenser och bakgrundskontroll. Det är bättre att förekomma än förekommas.
Generalrepetition
Låt någon annan intervjua dig, t.ex. vän eller kollega. Fackförbund eller studentorganisationer brukar kunna erbjuda fingerade intervjuer. Har du ingen som kan hjälpa dig kan du filma dig själv med mobiltelefon. Skapa en situation som är så realistisk som möjligt. Låt den som intervjua dig ge konstruktiv återkoppling med allt från själva svaren till kroppsspråk. Det är bättre att göra fel i detta läge i än skarpt läge. Ändra, förbättra och repetera tills att du känner dig nöjd. Denna generalrepetition kommer att stärka ditt självförtroende och minska nervositeten inför den riktiga intervjun.
Välj klädsel
En viktig del av intervjuförberedelserna är att du är rätt klädd vid intervjutillfället. Underskatta inte betydelsen av rätt klädsel. Du blir ofta medvetet eller omedvetet bedömd redan innan du sagt något. Du kan ta reda på vilken klädkod som gäller för företaget. Läs på företagets hemsida och se om det finns några bilder. Du kan ringa företaget och fråga om det är någon klädkod som gäller eller så åker du helt enkelt förbi och studerar de hur de anställda som går ut och in är klädda. Det är dock bättre att vara lite mer uppklädd än nedklädd. En kavaj kan man alltid hänga av om man märker att det var för uppklätt.
Pitcha dig själv
När du får möjlighet att berätta om dig själv eller får frågan ”Varför ska vi välja dig?”, bör du ha en pitch på cirka 2 min. Lyft fram dina erfarenhet och egenskaper som bäst matchar det som efterfrågas i tjänsten. Kan du i denna pitch visa på att du kommer att uppfylla det som efterfrågas, på vilket sätt du kommer att göra det, fördelarna med att välja just dig och varför du är det bästa alternativet för tjänsten jämfört med övriga kandidater. Då har du en bra pitch!