• Kompetensbaserad intervju

    En kompetensbaserad intervju hjälper dig att hitta rätt kandidat genom att fokusera på tidigare prestationer och beteenden. Addilon har lång erfarenhet av att använda denna metod för att säkerställa en lyckad rekrytering.

    Kontakta oss
    Rekryterare som förbereder kompetensbaserad intervju

Kompetensbaserad rekrytering

En kompetensbaserad rekrytering är en metod där fokus ligger på att identifiera en kandidats personliga kompetenser och hur de har använts i tidigare situationer.

Komptensbaserade frågor

Genom att använda kompetensbaserade frågor kan du säkerställa att du hittar den rätt kandidat som passar både rollen och företagskulturen. Det handlar inte bara om vad kandidaten kan, utan också om hur de har hanterat situationer tidigare och vilka personliga egenskaper de har visat.

Varför välja Addilon?

  • Rätt matchning för varje uppdrag
  • Anpassade lösningar efter era behov
  • Kompetens när du behöver den.
  • Fokus på resultat som gör skillnad.
  • Interimslösningar som minskar riskerna.
Rekryterare som genomför kompetensbaserad intervju

Har du interimsbehov?

Vad är en kompetensbaserad intervju?

En kompetensbaserad intervju är en strukturerad metod där fokus ligger på att bedöma hur kandidaten har hanterat specifika situationer i sitt tidigare arbetsliv. Syftet med en sådan intervju är att ta reda på hur kandidaten använt sina färdigheter och personliga egenskaper i verkliga situationer, vilket hjälper rekryteraren att bedöma om personen har rätt kompetens för rollen. Frågorna är ofta formulerade så att de ber kandidaten att beskriva konkreta situationer där deras färdigheter har satts på prov.

Hur fungerar kompetensbaserad intervjuteknik?

När man använder kompetensbaserad intervjuteknik ställer rekryteraren frågor som uppmuntrar kandidaten att beskriva specifika exempel från tidigare arbetsliv. Målet är att få en tydlig bild av hur personen har agerat i liknande situationer som de kan ställas inför i den nya rollen. Genom att använda frågor som ”Berätta om ett tillfälle när du…” eller ”Ge ett exempel på hur du har…” kan rekryteraren utforska hur kandidaten löst problem och hanterat utmaningar.

En vanlig intervjufråga i denna typ av intervju kan vara:
”Berätta om en situation där du var tvungen att fatta ett snabbt beslut. Hur hanterade du det?”

Med denna metod kan rekryteraren få en bättre förståelse för kandidatens förmåga att tänka snabbt och lösa problem under press. Frågorna gör det möjligt att ta reda på både de tekniska och personliga kompetenser som kandidaten använder för att hantera utmaningar.

Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor

Här är några exempel på kompetensbaserade intervjufrågor som används för att utvärdera en kandidats tidigare prestationer och beteenden:

  • ”Ge ett exempel på hur du hanterade en konflikt med en kollega.”
    Denna fråga belyser kandidatens förmåga att hantera konflikter och samarbeta med andra, vilket är viktigt för att förstå hur personen fungerar i en gruppmiljö.
  • ”Berätta om ett tillfälle när du behövde ta initiativ för att lösa ett problem.”
    Här får rekryteraren insikt i kandidatens proaktivitet och självständighet, vilket är viktiga egenskaper i många roller.
  • ”Ge konkreta exempel på hur du organiserade ditt arbete under en stressig period.”
    Denna fråga hjälper till att bedöma kandidatens förmåga att hantera stress och prioritera uppgifter under press.

Dessa frågor hjälper till att ta reda på om kandidaten har de nödvändiga färdigheterna och erfarenheterna för att framgångsrikt kunna hantera de utmaningar som rollen innebär.

Fördelar med kompetensbaserad intervjuteknik

Användningen av kompetensbaserad intervjuteknik ger flera fördelar. För det första möjliggör den en mer rättvis och strukturerad bedömning av kandidaterna eftersom alla svarar på liknande frågor om sina tidigare erfarenheter. Detta gör det lättare att jämföra kandidater objektivt, utan att bli påverkad av exempelvis deras personlighet eller intervjupresentation.

En annan fördel är att denna teknik gör det möjligt för rekryteraren att mer exakt förutse hur kandidaten kommer att prestera i den nya rollen. Genom att undersöka hur kandidaten har hanterat liknande situationer tidigare, kan man bedöma deras potential att hantera samma typer av utmaningar i framtiden.

Hur du förbereder en kompetensbaserad intervju

För att genomföra en framgångsrik kompetensbaserad intervju är det viktigt att först identifiera de viktigaste kompetenserna som krävs för rollen. Därefter skapar du frågor som är utformade för att utvärdera hur kandidaten har använt dessa färdigheter i praktiken. Varje fråga bör vara kopplad till en specifik kompetens, till exempel ledarskap, problemlösning eller samarbetsförmåga.

Efter att kandidaten har gett sitt svar, kan det också vara bra att ställa uppföljande frågor för att få en mer detaljerad förståelse för deras tankeprocess och agerande. Exempel på sådana frågor kan vara:

  • ”Vad blev resultatet av ditt agerande?”
  • ”Hur kom du fram till den lösningen?”

Dessa uppföljningar ger ytterligare insikt i hur kandidaten tänker och arbetar, vilket ger en mer komplett bild av deras kompetenser.

Sammanfattning

En kompetensbaserad intervju är en metod som hjälper rekryteraren att bedöma hur väl en kandidat matchar de krav som ställs för en tjänst, genom att ställa frågor om tidigare prestationer och konkreta situationer. Genom att använda kompetensbaserad intervjuteknik, med frågor som ”Berätta om ett tillfälle när…” eller ”Ge ett exempel på hur…”, kan rekryteraren ta reda på hur kandidaten hanterat tidigare utmaningar och bedöma deras potential att lyckas i den nya rollen. Denna teknik säkerställer en mer strukturerad och objektiv rekryteringsprocess som kan leda till bättre matchning mellan kandidat och tjänst.

You said:
Jag sa tifdigare använd kompetensbaserad intervju endast 3 gånger!!!!
ChatGPT said:
GPT

Vad är en kompetensbaserad intervju?

En strukturerad intervjuteknik som används för att bedöma hur kandidaten hanterat specifika situationer i sitt tidigare arbetsliv kallas kompetensbaserad intervju. Målet med denna metod är att ta reda på hur kandidaten har använt sina färdigheter i verkliga situationer som liknar de som kan uppstå i den nya rollen. Genom att ställa frågor som rör kandidatens tidigare prestationer får rekryteraren en tydligare bild av hur personen hanterar utmaningar och samarbetar med andra.

Hur fungerar denna intervjuteknik?

Denna metod går ut på att ställa frågor som är direkt kopplade till de krav som rollen ställer. Frågorna är formulerade för att kandidaten ska beskriva konkreta situationer från sitt arbetsliv. Rekryteraren kan till exempel fråga:
”Berätta om ett tillfälle när du behövde ta ett snabbt beslut. Hur hanterade du det?”
Med hjälp av den här typen av frågor kan rekryteraren ta reda på hur kandidaten reagerar under press, hanterar problem och arbetar tillsammans med andra.

Denna teknik fokuserar på att utvärdera både tekniska färdigheter och mjuka kompetenser, såsom problemlösningsförmåga, kommunikation och samarbetsvilja. Genom att analysera hur kandidaten agerat tidigare kan rekryteraren göra en mer tillförlitlig bedömning av hur personen kommer att prestera i den nya rollen.

Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor

Här är några exempel på kompetensbaserade intervjufrågor som används för att bedöma kandidaters tidigare beteende och prestationer:

  • ”Ge ett exempel på hur du hanterade en konflikt med en kollega.”
    Detta hjälper till att förstå kandidatens förmåga att hantera relationer och konflikter.
  • ”Berätta om ett tillfälle när du behövde ta initiativ för att lösa ett problem.”
    Frågan undersöker kandidatens förmåga att vara proaktiv och lösningsorienterad.
  • ”Ge ett exempel på hur du organiserade ditt arbete under en stressig period.”
    Denna fråga syftar till att bedöma kandidatens förmåga att hantera stress och prioritera effektivt.

Dessa frågor ger insikt i hur kandidaten hanterar utmaningar i verkliga situationer och hjälper rekryteraren att bedöma om personen har de färdigheter som krävs för den aktuella rollen.

Fördelar med denna intervjuteknik

Den stora fördelen med denna intervjuteknik är att den ger rekryteraren en tydligare och mer rättvis bild av kandidatens kompetens. Genom att fokusera på tidigare prestationer minskar risken för subjektiva bedömningar, och det blir lättare att jämföra kandidater på ett objektivt sätt.

Tekniken ger också en bättre förutsägelse av hur kandidaten kommer att prestera i framtiden, eftersom deras tidigare beteenden och resultat används som indikatorer. Detta ger rekryteraren möjlighet att fatta ett mer välgrundat beslut.

Förberedelse för intervjun

För att maximera denna metods effektivitet är det viktigt att först identifiera vilka kompetenser som är mest relevanta för tjänsten. Därefter kan specifika frågor skapas för att bedöma dessa kompetenser hos varje kandidat. Det är också bra att följa upp kandidatens svar med ytterligare frågor för att få en djupare förståelse, såsom:

  • ”Vad blev resultatet av ditt agerande?”
  • ”Hur kom du fram till den lösningen?”

Dessa uppföljningar ger ytterligare insikt i kandidatens arbetsstil och tänkesätt.

Sammanfattning

Att använda frågor som är kopplade till konkreta situationer från kandidatens tidigare arbetsliv ger rekryteraren en mer rättvis och tydlig bild av personens kompetens och erfarenhet. Genom att fokusera på tidigare prestationer och ställa frågor som ”Berätta om ett tillfälle när…” eller ”Ge ett exempel på…”, kan rekryteraren göra en mer objektiv bedömning och hitta rätt person för rollen. Denna metod gör det möjligt att på ett effektivt sätt identifiera kandidater som har de färdigheter och egenskaper som behövs för att lyckas i den aktuella tjänsten.

Kontakta oss!

Vi svarar snabbt. Fyll i formuläret eller ring oss på 010-207 01 50.

Offert

Rekommenderat för dig